Eltiltás alatti gépjárművezetés

2021. május 14.napján hatályba lépett a Büntető Törvénykönyv és a Szabálysértési Törvény módosításáról szóló 2021. évi XXXI.számú törvény. Május 14.napjától akit a bíróság jogerősen eltiltott a járművezetéstől szabadságvesztéssel büntethető.

Azért a helyzet ennél bonyolultabb.A régi szabályozás szerint az engedély nélküli vezetés, illetve az eltiltás alatti vezetés csak szabálysértés volt. Különbséget kellett tenni, hogy pusztán bevonták valami miatt a vezetői engedélyt vagy jogerősen el is tiltották a vezetéstől.

Első esetben (tehát amikor csak bevonták a vezetői engedélyt ) az olyan szabálysértés volt, melynek során szabálysértési eljárásban pénzbírságot illetve járművezetéstől eltiltást szabott ki az eljáró hatóság. Kiemelt szabálysértésnek számított a jogerős eltiltás alatti vezetés, ( ez is csak szabálysértés volt) viszont ekkor már az igazoltató rendőrnek, aki észlelte, hogy az igazoltatott személy jogerős eltiltás hatálya alatt áll, jogában állt őt őrizetbe venni és 72 órán belül szabálysértési ügyeket elbíráló bíró elé előállítani. A bíró döntötte el, hogy a jogerős eltiltás alatti vezetés miatt pénzbírságot , esetleg további járművezetéstől eltiltást vagy elzárást alkalmaz.

A jelenlegi szabályozás szerint a jogerős járművezetéstől eltiltás hatálya alatti vezetés bűncselekmény. Ha büntetőeljárásban tiltottak el valakit a közúti járművek vezetésétől (pl. ittas járművezetés, közúti baleset, közúti veszélyeztetés stb. összefoglalva közlekedési bűncselekmények), akkor 3 évig terjedő szabadságvesztés büntetésre ítélhető, melyet börtönben kell végrehajtani. Amennyiben szabálysértési eljárásban állapították meg a felelősségét és olyan súlyú a szabályszegő magatartása, hogy eltiltást is alkalmaz a rendőrség, mint elsőfokú szabálysértési hatóság, ebben az esetben egy évig terjedő fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélhető. Természetesen valamennyi esetben továbbra is adható vagylagosan pénzbüntetés vagy közérdekű munka.

Az új szabályozás szerint akinek bevonták a vezetői engedélyét, ezért szünetel a vezetési jogosultsága az jelenleg is szabálysértés, viszont a korábbi szabályozással szemben, ahol pénzbírság volt csak, esetleg eltiltás a joghátrány, az most elzárással is büntethető.

Példákon keresztül megvilágítva : ha a jármű vezetője átkelőhelyen elüt egy gyalogost, az olyan súlyos szabálysértés, hogy szinte minden esetben alkalmaz a szabálysértési hatóság közúti járművezetéstől eltiltást. Az eltiltás 1 hónaptól 12 hónapig terjedhet. Ha az eltiltás alatt vezet valaki 1 évig terjedő szabadságvesztés, mert szabálysértési eljárásban szabták ki.

Ha valakit ittas járművezetés miatt jogerősen eltiltottak a közúti járművek vezetésétől, az bűncselekmény, ha ennek hatálya alatt vezet az elkövető, az 3 évig terjedő börtönbüntetéssel jár, mert bűncselekmény miatt tiltották el a vezetéstől. A jogerős eltiltás alatti vezetésnek bűncselekménnyé nyilvánítása számos komoly problémát vet fel. Több mint 40 éve közlekedési ügyekkel foglalkozó szakemberként állítom és határozott jogi álláspontom az, hogy nagyon sok ember kerül méltánytalan helyzetbe, és nem szándékos bűncselekmény miatt. Ezzel a témakörrel a következő cikkben foglalkozunk.

Budapest, 2021. 05. 18.

dr. Koltai Zsuzsanna
ügyvéd
dr. Koltai Ügyvédi Iroda