Az ittas vezetésre vonatkozó szabályok megváltozása 2011. július 1-től

A jelenlegi szabályozás megváltoztatta az ittas járművezetés szabálysértésének jogkövetkezményeit.

A korábbi szabályozás szerint – a zéró toleranciára tekintettel – amennyiben a szonda elszíneződött, a gépjármű vezetőjét vagy további szonda megfújására kötelezték, vagy vérvizsgálatra állították elő. Minden esetben sor került a vezetői engedély helyszíni elvételére.

A jelenlegi szabályozás ezt megváltoztatta. Amennyiben a helyszínen alkalmazott elektromos szonda (Lyon vagy Dragon) elszíneződik, de szabálysértési értéket mutat – amely tüdő-levegő alkoholszintet mérő szonda esetében 0,15 mg/l alatti értéket jelent – illetve ha a gépjármű vezetője elismeri, hogy szeszesitalt fogyasztott, vérvételre nem állítják elő, hanem aláíratnak vele egy jegyzőkönyvet és közigazgatási bírság kiszabására kerül sor. A vezetői engedélye ekkor nem kerül elvételre.

Ebben az esetben tehát nem szabálysértési eljárást folytatnak le vele szemben, hanem 30.000 Ft összegű közigazgatási bírságot szab ki az elkövetés helye szerinti rendőrkapitányság. Amennyiben vért vesznek és vérében 0,3 g/l véralkohol- koncentrációt meg nem haladó értéket eredményező szeszesital fogyasztásából származó alkohol van, ugyancsak 30.000 Ft bírság szabható ki. Amennyiben ezen értékek fölött, de a bűncselekményi értékhatárt (tüdő-levegő 0,25, vér-érték 0,5) nem éri el, úgy a bírság összege 100.000 Ft. Miután a közigazgatási bírság esetén (hasonlóan az objektív felelősséghez) az összeg fellebbezés esetén sem mérsékelhető, illetve nincs lehetőség méltányossági kérelem benyújtására sem, ebben az esetben egyedül részletfizetési kedvezmény kérhető.

Tehát egy pohár bor, egy pohár sör esetén – amennyiben a szonda a megfújása esetén értékelhető eredményt mutat – ilyen mértékű pénzbírság kiszabásával kell számolni, ezen túlmenően pedig nyolc büntetőponttal, ami azt jelenti, hogy a következő hasonló jellegű ittas vezetésnél – amely ismételten pénzbírsággal jár, már a vezetői engedély is bevonásra kerülhet (a büntetőpontok számától függően), valamint 18 pont elérésénél 6 hónap eltiltás és utánképzés kötelező.

Célszerű tehát a gépjármű vezetése közben a jövőben is betartani a zéró toleranciát. Ha egy pohár sör vagy egy pohár bor után mégis vállalkozik valaki gépjármű vezetésére, azzal kell számolnia, hogy szonda megfújása esetén 30.000 Ft közigazgatási bírságot biztosan meg kell fizetnie.