Ha a balesetben mindkét fél felelős

Mi történik akkor, ha mindkét fél felelős, vagy mindkét fél úgy érzi, hogy vétlen a baleset bekövetkezésében?

Nagyon sok olyan balesettel találkozunk, ahol nehéz eldönteni, hogy ki a felelős a baleset okozásában, illetőleg egyértelmű, hogy mindkét fél felel. Ilyen jellegű balesetek, amikor az „Elsőbbségadás kötelező!” táblánál a jármű vezetője nem adja meg az elsőbbséget, ugyanakkor a védett útvonalon haladó jármű magasabb sebességgel jön.

A hatóságok ezekben az esetekben azt vizsgálják, hogy a megengedett sebesség mellett hogyan alakult volna a baleset. Amennyiben a megengedett sebességgel közepes intenzitású fékezéssel a baleset elkerülhető lett volna, úgy mindkét fél felel a baleset okozásáért.

Közlekedési szakirodánk tapasztalata az, hogy amennyiben mindkét fél hibázott, érdemesebb részben elismerni a felelősséget – és ez mindkét, a balesetben érintett jármű vezetőjére vonatkozik – mert ilyen esetben a másik fél biztosítójától a kár legalább ötven százaléka megtérül.

Azonban ha a felek úgy nyilatkoznak, hogy nem terheli őket felelősség a baleset okozásában, és a szabálysértési hatóság mindkét jármű vezetőjével szemben megszünteti az eljárást, a biztosítók mindkét jármű vezetőjével szemben elzárkóznak a fizetési kötelezettség alól, hiszen egyik fél sem tud felmutatni olyan határozatot, amelyben a másik fél felelősségét megállapították.