Nyomozás indult Berki Krisztián ellen cserbenhagyásos gázolás miatt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya 2012. február 1-én nyomozást rendelt el Berki Krisztián ellen segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt. Ügyfelünk, Maczkó Norbert képviseletében 2012. január 10-én feljelentést tettünk Berki Krisztián (a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. volt vezérigazgatója, a klub egykori kapusa) ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályán:

Maczkó Norbert 2011. november 21. napján 14 órakor Budapesten a XII. kerület Alkotás utcában vezette a tulajdonát képező UHC-700 forgalmi rendszámú Yamaha R6r típusú motorkerékpárt a Széll Kálmán tér felől a MOM Park irányába. A külső forgalmi sávban szabályosan közlekedett, amikor az Alkotás utca és a Márvány utca kereszteződése után kijelölt átkelőhelyen Berki Krisztián a belső forgalmi sávból a tulajdonát képező Bentley GT 63 Continental típusú pezsgőmetál színű gépjárműjével hirtelen sávot váltott. A sávváltás következtében a motorkerékpár oldalát meglökte, és ezzel Maczkó Norbertet nekilökte az ott parkoló fehér Suzuki Swift típusú gépkocsinak (rendszámát szándékosan nem jelölöm meg).

Berki Krisztián annak ellenére, hogy észlelte az ütközést, a gépkocsijával nem állt meg. Észlelnie kellett azt is, hogy Maczkó Norbert felborult a motorkerékpárral, és egy másik gépjármű mögött leesett. Észlelnie kellett azt is továbbá, hogy a Suzuki típusú gépkocsi is megrongálódott. A gépjárművel továbbhajtott, és csak a későbbiekben (jóval később) tért vissza a baleset helyszínére. A balesetnek több szemtanúja volt, akik a földre zuhant Maczkó Norbertnek segítséget nyújtottak. A baleset során Maczkó Norbert nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, a rajta lévő ruházat, csizma, bukósisak megrongálódott, a motorjában jelentős kár keletkezett.

Amikor Berki Krisztián a baleset helyszínére visszaérkezett elismerte felelősségét és azt is, hogy a gépkocsit ő vezette. Azt tanácsolta a sértettnek, hogy a motorkerékpárt vigye el kárfelmérésre, majd vállalta, hogy a kárt készpénzben, vagy a biztosítóján keresztül rendezi. Berki Krisztián ekkor megadta a telefonszámát Maczkó Norbertnek. Berki Krisztián meg sem kérdezte Maczkó Norberttől, hogy szenvedett-e sérülést, szüksége van-e segítségre, orvosi ellátásra, vagy esetleg a mentőszolgálat értesítésére.

A sértett megtudta a Bentley tulajdonosának (nevét szándékosan nem említem) nevét és telefonszámát, a Bentley gépkocsit Berki Krisztián bérelte. A bérbeadó – feltehetően tulajdonos – tájékoztatta ügyvédi irodánkat arról, hogy a Berki Krisztián által vezetett Bentley jobb oldalán valóban voltak sérülések. A fényképek rendelkezésre állnak, a kárfelmérés megtörtént.

Berki Krisztián heteken át ígérgette Maczkó Norbertnek, hogy rendezi a kárt, illetőleg a felelősségét elismerő nyilatkozatot kitöltve átadja Maczkó Norbert részére, ez azonban hetek múltán sem történt meg. A későbbiekben már nem ismerte el a felelősségét a baleset okozásában. Az ügyvédi iroda a megadott telefonszámon eredménytelenül próbálta vele felvenni a kapcsolatot. A Bentley bérbeadója tájékoztatta az irodavezető ügyvédet arról, hogy Berki Krisztián a felelősséget elismerő nyilatkozatát visszavonta, a felelősségét nem ismeri el, forduljunk a hatósághoz.

Mindezekre tekintettel részben a baleset körülményeinek kivizsgálása érdekében, részben azért, mert Berki Krisztián nem nyújtott tőle elvárható segítséget az általa okozott balesetben a sérülést szenvedett sértettnek, Maczkó Norbert büntetőfeljelentés mellett döntött, melyben ügyvédi irodánk Maczkó Norbert képviseletét látja el.

2012. február 1-én Maczkó Norbert kihallgatása a rendőrségen megtörtént. Ennek kapcsán és az egyéb rendelkezésre álló bizonyítékok tükrében a Budapesti Rendőr-főkapitányság elrendelte a nyomozást. Az ügyben a nyomozás folyamatban van, a későbbiekben a gyanúsított és a tanúk kihallgatására is sor kerül, és a rendelkezésünkre álló egyéb bizonyítékokat is át fogjuk adni a nyomozó hatóságnak.